Budapesti detektív történetek

A könyv 1. játék

Két gyilkosság

A nyomozócsoport tagjait egy brutális gyilkosság helyszínére hívták a Terézvárosba. Az áldozat neve Hegyi Gergely, egy fiatal egyetemista, aki másodmagával lakott egy kis bérelt lakásban. A lakás konyhájában találta meg a testet a főbérlőnője özvegy Ecsediné. Az asztal fel volt borítva, két eltört kávéscsésze hevert a földön, és a kávé készítés kellékei voltak a polcon. A testet megvizsgálva Korányi doktor azt állapította meg, hogy a gyilkos valószínűleg egy hirtelen mozdulattal kitörte az áldozat nyakát, majd a széttört kávéscsésze darabjával kivájta a szemét, és felvágta a torkát.
Megtalálták az áldozat tárcáját, amiben a pénzen kívül egy boríték volt. A levél hiányzott, de a feladó a Gellért és fia könyvkereskedés a belvárosból. A szobában két ágy és két ember személyes holmija volt (az egyik jóval elegánsabb mint a másik). A cserépkályha előtt egy halom égett papír volt. Amennyire meg lehetett állapítani egy kis alakú puhakötéses könyvet, egy jegyzetfüzetet és egy levelet égettek el, de semmi konkrétabbat nem sikerült megtudni. Szőcs úr a kályhában megtalálta Hegyi félig megégett könyvtár jegyét az Egyetemi könyvtárba. Az ajtón nem találtak behatolásra utaló nyomot.
Ecsedinét először meg kellett nyugtatni, mert hisztérikus állapotba került a kivágott szemű albérlője látványától. Mikor kissé lenyugodott elmesélte, hogy nap közben hallotta a felboruló asztalt és a csörömpölést, de azt gondolta, hogy Hegyi szobatársa Rozgonyi János érkezett haza. Azonban valami nem hagyta nyugodni, és egy fél óra elteltével lenézett. A lakás ajtaját nyitva találta, és mikor nem felelt neki senki bentről, belépett az ajtón, és akkor találta meg a holttestet.
Elmondása szerint Hegyi rendes, jólnevelt fiú volt, aki sokat olvasott, szorgalmasan tanult. Semmi baj nem volt vele. Ellenben a szobatársa Rozgonyi, aki gazdag családból származik, kicsapongó életet él, mulatókba jár, és éjszakánként tér haza.

Még a helyszínen tartózkodott a nyomozócsoport, amikor egy rendőr érkezett a hírrel, hogy egy hasonlóan meggyilkolt embert találtak a Józsefváros egyik bérházában. A csapat természetesen átsietett az új helyszínre. A hely egy szegények lakta tömbház, ahol kis szobakonyhás lakásokba zsúfolódva laknak szegény, menekült családok. Az áldozat Barna János az egyik kis lakást vette ki vagy egy hete. A gyilkosság több napja történhetett, mert Sándor a házmester a szag alapján fedezte fel a testet. A test vizsgálatából arra jutottak, hogy a tettes itt késsel támadt az áldozatra, akit némi küzdelem után torkon szúrt. Utána itt is kiszúrta a szemeket. A gyilkossághoz használt kész az áldozat zsebébe tette. A testen találtak még egy lövéstől származó sérülést, de ez legalább egy hetes volt, vagyis nem a gyilkosság idején keletkezett. A ruházat átvizsgálása közben találtak egy vonatjegyet két héttel ezelőtti dátummal a Székesfehérvár-Budapest útra.
A lakásban két bőröndöt találtak. Az egyikben egyszerű ruhák voltak, de a másikban egy rend elegáns öltöny és cipő, betöréshez és kasszafúráshoz használt eszközök, egy Székesfehérvár térkép, valamint két régi könyv. Az egyik a Thaumaturgical Prodigies in the New-England Canaan aminek a belső borítójában a Hollander gyűjtemény ex Librise volt ragasztva, a másik a De Vermis Mysteriis aminek a belső borítójából késsel kivakarták a jelzést.
A házmester és a lakók kikérdezésekor eltérő véleményeket hallottak. Egyesek szerint Barna valamilyen bűnöző volt, aki a törvény elől bújkált. Mások szerint egy arisztokrata, aki elcsábított egy férjes asszonyt, és a féltékeny férj elől bújkált. Megint mások szerint egy bolond volt, aki a gyógyintézetből szökött meg. A házmester arra is visszaemlékezett, hogy nem egészen egy hete, miután Barna a házba költözött, egy magas, hátrasimított hajú ember érdeklődött utána.
Steiner úr a kapitányságra menet még beugrott a Gellért és fia könyvesboltba. Itt vevőnek adta ki magát, és a második áldozatnál talált könyvek után érdeklődött. Gellért úr meglepődött, mivel ez a két ritka könyv is szerepelt a Hollander gyűjteményből pár hete ellopott dolgok közt. Hollander úr egy híres iparmágnás és gyűjtő, aki Székesfehérvár mellett lakik kastélyában. Egy magánnyomozót is fogadott, bizonyos Mór Ferencet, aki szintén felkereste a könyvkereskedést. Gellért úr leírása szerint a nyomozó magas, hátrasimított hajú úriember.

Comments

peterfy peterfy

I'm sorry, but we no longer support this web browser. Please upgrade your browser or install Chrome or Firefox to enjoy the full functionality of this site.